22/7/2022

Ονόματα και ταυτότητες, η Λάρνακα στην ιστορία της χαρτογραφίας

Δρ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκος
Culture

Στο θεατρικό έργο Persa, του ρωμαίου δραματουργού Plautus, ο σκλάβος Toxilus προσπαθεί να πείσει το ιδιοκτήτη του, ονόματι Dordalus, να αγοράσει μια ακριβή νεαρή σκλάβα.

Ο λόγος της επιμονής του σκλάβου είναι το όνομα του κοριτσιού, Lucris (κέρδος). Στην προσπάθεια του ο Toxilus να στοιχειοθετήσει την αξία της αγοράς, λέει στο ιδιοκτήτη του Nōmen atque ōmen quantīvīs iam est pretī”, (στο όνομά της βρίσκεται η μοίρα της και είναι ανεκτίμητη). Από αυτή τη φράση έμεινε μέχρι σήμερα η ρήση Nomen Omen, στο όνομα βρίσκεται η μοίρα, η τύχη, το ριζικό.

Ίσως γι' αυτό το λόγο και σίγουρα για λόγους σχετικούς με την αισθητική της κάθε εποχής, οι άνθρωποι τείνουν αλλάζουν τα ονόματα τους. Τα πιο ευφάνταστα υποκοριστικά διανθίζουν τα βιβλία απογραφών κάθε εποχής. Τι προσπαθούμε να κάνουμε με τον αλλάζουμε ή να τροποποιούμε το όνομά μας; Μέσα από αυτό αλλάζει τύχη μας; Το μόνο βέβαιο είναι πως αν αναλύσουμε την επιλογή του ονόματος ενός ανθρώπου, έτσι όπως προέκυψε μέσα στο χρόνο, μπορούμε να διακρίνουμε ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την κοινωνία και την εποχή που έζησε.

Προκύπτει πως καθετί στη ζωή αλλάζει, εξελίσσονται και ανανεώνονται με βάση τις ανάγκες της κάθε εποχής, έτσι και τα ονόματα, ανθρώπων αλλά και πόλεων, Η πόλη που ονομάζεται σήμερα Λάρνακα δεν ονομαζόταν πάντα έτσι.

Ίσως τα περισσότερα ονόματα της να μην τα ξέρουμε ακόμα και σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τον τρόπο επιλογής του κάθε ονόματος που της δόθηκε.

Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα σχετικά με το περιοδικό L’arnica.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
by submitting you accept our terms & conditions
Logo of foundation
© 2022 all rights reserved
designed & developed by nekativ